WAAROM GESCHIEDENIS ?

Johannes Vermeer : de geograaf
men denkt dat Anthonie van Leeuwenhoek voor dit schilderij poseerde

Geschiedenis is niet alleen een vak dat je leert wat er in het verleden gebeurd is.

Geschiedenis leert je ook na te denken over de ontwikkeling van het denken en handelen van de mens.
Of  het leert je de kunst van onze voorouders te waarderen, zodat je je eigen gevoel voor schoonheid kunt aanscherpen.
De huidige stand van de wetenschap is natuurlijk te danken aan wat de historische wetenschappelijke voorgangers hebben gepresteerd..

Jouw computer kan niet werken zonder de ontdekkingen van natuurkundigen als Max Planck , Albert Einstein  en Niels Bohr .We mogen natuurlijk ook de tragische figuur Alen Turing niet vergeten, de Engelse vader van de computer.

albert-einstein

Albert Einstein 1879-1955 In 1905 formuleerde hij de relativiteitstheorie E=mc2

Je kunt simpelweg niet begrijpen hoe onze huidige hoogtechnologische ingewikkelde samenleving in elkaar zit als je niet kijkt naar de ontwikkeling hiervan in het verleden.
Daarom zijn de grote geesten van de wetenschap zo belangrijk.

Het was niet vanzelfsprekend in de 17e eeuw dat je persoonlijke vrijheid had, maar men dacht er al wel over. Het natuurrecht vrij te zijn geboren , waar  John Locke over spreekt, vinden wij nu vanzelfsprekend.
Heersers zijn van alle tijden, maar na de Acte van Verlaetinghe, weet iedere dictator dat het volk hem kan afzetten.

De slang die zijn staart eet. Het symbool van de voortdurende schepping en het samenkomen van micro-en macrokosmos.

De slang die zijn staart eet.het symbool van de voortdurende schepping en het samenkomen van micro-en macrokosmos.

De mens neemt op deze planeet een unieke plaats in. We staan precies tussen de micro- en de macro-kosmos in.

Om het hele grote te begrijpen dienen we het hele kleine te doorgronden. Het is ontroerend om te zien hoe een autodidact als Anthonie van Leeuwenhoek  in het midden van de 17e eeuw in staat was de “kleine beestjens” te zien in een waterdruppel. Nu zoeken we met de grote Hadron Collider  naar de allerkleinste deeltjes in de natuur en weten we hoe het menselijk genoom  in elkaar zit.

Na het proces tegen Galilei  nam de invloed van de godsdienst op de wetenschap af. Ons land was in de 17e eeuw een oase van geestelijke vrijheid in een woestijn van intolerantie in de rest van Europa.Toch proberen fundamentalisten nu nog steeds ons hun ideeen op te leggen. De christelijke en islamitische creationisten bestrijden het wetenschappelijke idee van de evolutie nog steeds. In de VS worden scholen gedwongen om de schepping volgens de bijbel naast de evolutie volgens Charles Darwin te behandelen.

Charles Darwin 1809 – 1882 In The Origen of Species by Natural Selection (1859) formuleerde hij de evolutietheorie.

Kennis is macht zegt men. Maar kennis betekent ook verantwoordelijkheid. Wie kennis heeft , moet ook verantwoordelijkheid nemen voor die kennis.Toen Leo Szilard  in 1939 het gevaar van de atoombom zag, schreef hij president Roosevelt van de VS een brief die ondertekend werd door Albert Einstein om te waarschuwen tegen dit massavernietigingswapen.

Roosevelt besloot.om de atoombom in het geheim te gaan ontwikkelen. Dit was het manhatttan project Roosevelt was bang dat de Nazi´s hier ook mee bezig waren.

Einstein heeft zich tot aan zijn dood in 1955 schuldig gevoeld over zijn werk dat de atoomsplitsing mogelijk heeft gemaakt.

17972_miscellaneous_nuclear_explosion_explosion
Ons moderne leven wordt gigantisch door wetenschap bepaald. Toen ik jong was waren boeken de enige bron van kennis en moest je naar een bibliotheek om informatie te vinden. Nu heb ik een tablet en surf ik over het net.

We leven we in een fascinerende informatiemaatchappij .Alle informatie is overal en altijd beschikbaar.Hoe kun je daar nu je weg in vinden ? Je verdrinkt in alle feiten en meningen op het internet. Denk dus na hoe je kunt weten of iets waar is of niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s