ROMANTIEK Caspar David Friedrich

Na de Verlichting brak het cultuurtijdperk van de Romantiek aan. Als reactie op het rationele van de Verlichting kreeg men meer aandacht voor het gevoel en de emotie. Ook de natuur en het middeleeuwse verleden werden geidealiseerd. We zien dan ook weer een opleven van de christelijke cultuur na de revolutionaire jaren daarvoor.

Vooral in Duitsland sloeg de Romantiek als reactie op de Franse Napoleontische bezetting sterk aan. De schilder Caspar David Friedrich ( 1774 – 1840 ) laat dit prachtig zien. Een dromerige, verstilde voor-industriele wereld met kleine steden in een onbezoedelde natuur , vaak badend in een mysterieus licht. Het landschap is als een uitdrukking van zuiver gevoel. Er is weemoed en verlangen. Friedrich schilderde veel in Noord Duitsland , hij woonde in Dresden , en hij laat je bijna voelen wat Romantiek is. Luister de muziek van Franz Schubert  ( 1797 – 1828 ) erbij en het beeld is compleet.

Franz Schubert 1797 - 1828

Franz Schubert 1797 – 1828

 


Toch zou deze nadruk op gevoel een “spook” voortbrengen : het nationalisme. Het was het streven naar een onafhankelijk land voor het volk , maar ook het toedichten van speciale eigenschappen aan dat volk. Zo werden Duitsers als serieus en Fransen als lichtzinnig voorgesteld. Duitsers waren gedisciplineerd en gericht op filosofie en exacte wetenschappen. Fransen zouden deze eigenschappen niet hebben.

Het Duitse nationalisme ontstond in de bevrijdingsstrijd van de Duitsers rond 1813 tegen de Franse overheersing. Duitsland bestond toen nog uit honderden staten en staatjes. Nationalisten wilden graag een verenigd Duitsland . Boven alles wilden de nationalisten eenheid zoals doorklonk in het latere Duitse volkslied “Deutschland über Alles über Alles in der Welt” .

In haar meest extreme vorm zou het nationalisme leiden tot het nationaal-socialisme van Hitler in eerste helft van de twintigste eeuw. Maar dat kon men zo rond 1820 nog niet weten.

meer weten ?          http://nl.wikipedia.org/wiki/Caspar_David_Friedrich

 

Advertenties